Platform naar Werk

Werkgelegenheid naar nieuw record: aantal banen voor het eerst boven 11 miljoen

De krapte op de arbeidsmarkt bereikt een nieuw record. In het derde kwartaal van 2021 nam het aantal banen toe met 162 duizend en kwam voor het eerst boven de 11 miljoen. Tegenover elke 100 werklozen staan inmiddels 126 vacatures. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over de arbeidsmarkt.

Het is het tweede kwartaal op rij dat er meer vacatures zijn dan werklozen. De toename van de spanning komt vooral door de aanhoudende groei van het aantal openstaande vacatures (met 45 duizend).

Meeste vacatures in de handel

De meeste vacatures staan open in de handel (75 duizend), de zakelijke dienstverlening (58 duizend) en de zorg (52 duizend). Deze sectoren zijn samen goed voor de helft van alle openstaande vacatures. In het derde kwartaal nam het aantal vacatures in vrijwel alle sectoren toe. In de handel kwamen er 10 duizend bij, in de horeca en de zorg kwamen er 7 duizend vacatures bij. In de informatie en communicatie bleef het aantal vacatures met 24 duizend gelijk.

Steeds meer vacatures

Ook de vacaturegraad nam in het derde kwartaal toe naar 43 vacatures per duizend banen. De vacaturegraad is met 83 vacatures per duizend banen het hoogst in de horeca, gevolgd door de sector informatie en communicatie met een vacaturegraad van 77. De vacaturegraad bleef in het onderwijs het laagst met 18 vacatures per duizend banen.

Werkloosheid daalt

De werkloosheid is al een jaar aan het dalen. In het derde kwartaal waren 294 duizend mensen op zoek naar werk en ook direct beschikbaar om aan de slag te gaan, oftewel 3,1 procent van de beroepsbevolking.

Ondanks de daling was het werkloosheidsniveau in het derde kwartaal hoger dan voor de coronacrisis. Onder jongeren van 15 tot 25 jaar is het verschil met de situatie net voor de coronacrisis het grootst. Hier steeg de werkloosheid met 1,1 procent. Alleen onder 45- tot 75-jarigen was de werkloosheid lager dan voor de coronacrisis.