Het programma is bedoeld voor zorgprofessionals en een zogeheten tandempartner. Een tandempartner is een leidinggevende of manager uit de organisatie die ook meedoet en een rol heeft in het uitwerken en uitvoeren van een idee. Uit ervaring blijkt namelijk dat leidinggevenden een cruciale rol spelen bij het inbrengen van ideeën door de medewerker. Op deze manier zijn coördinatoren en leidinggevenden snel op de hoogte van de ideeën die er binnen de organisatie spelen. En ze kunnen het sociaal innovatief vermogen van hun organisatie peilen en verder ontwikkelen.
Inhoud Vernieuwend Werken in de Zorg
Het programma bestaat uit kennismomenten, work-outs en persoonlijke ontwikkeling en is gebaseerd op drie pijlers: kennis, ervaring en mindset. Het begint met een aftrap voor zorgprofessionals en hun leidinggevende of coördinator. Aan de hand van praktische voorbeelden maken de deelnemers kennis met nieuwe organisatievormen, leren ze kritisch kijken naar de inrichting van hun eigen organisatie, is er ruimte voor hun eigen ontwikkeling en gaan ze concreet aan de slag met een eigen gekozen vraagstuk om tot een vernieuwende oplossing te komen.
De leergang Vernieuwend Werken in de Zorg beslaat een periode van vier maanden waarin de deelnemers gemiddeld 50 uur investeren aan het volgende:
- Drie lesdagen à 6 uur
- Drie work-outs à 4 uur
- Twee avondsessies (17:00 – 19:30 uur)
- 8 uur voorbereiding