Platform naar Werk

UWV voorziet minder banengroei in landelijke en regionale arbeidsmarkt

UWV voorziet minder banengroei in landelijke en regionale arbeidsmarkt

De groei van het aantal banen maakt de komende jaren een pas op de plaats, vooral in de bouw. Voor ICT’ers is er nog steeds volop werk, zo blijkt uit de arbeidsmarktprognose voor 2023 en 2024 van het UWV. Nieuw is dat zij de landelijke cijfers uitsplitsen naar 35 arbeidsmarktregio’s. Handig voor loopbaanprofessionals om te zien hoe de ontwikkelingen in hun regio ervoor staan.

Elk jaar brengt het UWV een prognose uit voor de arbeidsmarkt. Voor de jaren 2023 en 2024 voorzien zij dat de banengroei lager uitvalt dan in de afgelopen twee jaar, vooral in de sectoren industrie, landbouw en onder meer de bouwnijverheid. Dat komt doordat de economie minder hard groeit vanwege de inflatie.

Banengroei ICT, zorg en onderwijs zet door

In positieve zin springt de ICT-sector eruit, met een verwachte banengroei van 3 procent in 2024. Ook in de sectoren zorg en welzijn, onderwijs en specialistische zakelijke diensten, zoals juridische dienstverleners, accountants en consultants, zal het aantal banen toenemen in 2023 en 2024.

Regionaal overzicht voor kans op werk

De landelijke cijfers zijn vervolgens uitgesplitst over de 35 arbeidsmarktregio’s. Met behulp van een dashboard kun je precies zien waar de beste kansen liggen op een (overstap-)baan in de regio.

Ga direct naar het dashboard arbeidsmarktregio’s.

Lees meer over de Arbeidsmarktprognose 2023-2024 van het UWV.