Platform naar Werk

Met tact en lef solliciteren naar een kansrijk beroep

foto Margot Ros

Zonnepanelenmonteurs, politieagenten of verzuimadviseurs: in veel sectoren krijgen organisaties hun vacatures niet vervuld. Hoe kun je werkzoekenden zonder precies die werkervaring of opleiding op het spoor brengen van een zogeheten kansrijk beroep? Loopbaancoach Margot Ros oefent met haar cliënten om met lef én tact op werkgevers af te stappen.

Het UWV en de Uitzendorganisatie Randstad publiceren elk jaar een lijst met kansrijke beroepen: banen waar veel vacatures openstaan. Niet alleen voor technisch personeel maar ook voor NT2-docenten en opticiens is er veel werk. Toch komen zulke banen niet direct op bij mensen die (ander) werk zoeken. Vaak omdat ze denken dat ze niet de juiste opleiding of ervaring hebben.

Er is meer mogelijk dan je denkt

‘Natuurlijk moet je voor sommige beroepen als leraar of in de zorg die opleiding wel hebben’, vertelt loopbaancoach Margot Ros. ‘Maar er is veel meer mogelijk dan je denkt. Er zijn bijvoorbeeld veel zij-instroomtrajecten of subsidies voor opleidingen. Ook werkgevers attendeer ik vaak op de overeenkomsten in baaneisen en talenten van mijn kandidaten. Als het 70 procent matcht kan het prima aansluiten.’

Motiveren en enthousiasmeren

Ros heeft al dertien jaar ervaring met loopbaanbegeleiding, zowel van 50-plussers, re-integratiekandidaten als expats. Elke groep heeft een verschillende aanpak, legt zij uit: ‘Sommigen zijn moedeloos na steeds weer een afwijzing. Anderen hebben door ziekte of andere problemen een afstand tot de arbeidsmarkt. Mijn aanpak is mensen te reactiveren, motiveren en enthousiasmeren. Belangrijk is om te laten zien wat er wél kan.’

Met gesprekken, oefeningen en tests ontrafelt zij samen met haar cliënt welke drijfveren, talenten en vakkennis hij of zij heeft. Praktische hulp bij het opstellen van sollicitatiebrieven, cv’s of een LinkedIn-profiel helpen om een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek te krijgen.

Balans tussen lef en tact

Wat zit mensen het meest in de weg bij een overstap naar een andere sector? Angst voor het onbekende, denkt zij: ‘Maar ook: jezelf verkopen, zo noem ik het maar, aan een potentiële werkgever. Dat vraagt om een balans tussen tact en lef. Je kunt niet op een bedrijf afstappen en zeggen: neem mij, ik ben de beste. Je moet je ook kunnen inleven in de behoeftes van een bedrijf. Zulke gesprekken oefen ik met mijn cliënten.’ Zo hielp zij een kok bij de overstap naar een baan bij een klantenservice. Communicatieve vaardigheden en loyaliteit gaven de doorslag. Ook een timmerman maakte een succesvolle overstap naar een baan als technisch tekenaar.

Laat zien wat een baan inhoudt

Net als Randstad denkt zij dat werkgevers ook flinke stappen moeten zetten om geschikte kandidaten te vinden. Laten zien wat een baan inhoudt om de angst voor het onbekende weg te nemen bijvoorbeeld, of samenwerken met andere bedrijven. ‘En vaak zijn werkgevers erg kritisch. Met een open blik en een goede contractvorm lukt het beter om vacatures te vervullen.’

Meer informatie

Wil je weten welke beroepen kansrijk zijn? Lees de top 45 van Randstad van januari 2023 of de lijst van het UWV van september 2022.